Historie van Slagharen

Van 1950 tot op de dag van vandaag 


Hoe het allemaal begon in de jaren '50

Attractie- & Vakantiepark Slagharen is opgericht door de heer Henk Bemboom. Begin jaren vijftig bezocht hij diverse markten met zijn wagens en kramen. Meneer Bemboom was een liefhebber van pony’s en had daarom een pony gekocht voor zijn kinderen. Hij vond dit zo leuk dat hij besloot om de pony mee te nemen tijdens zijn bezoek aan markten. Dit groeide uit tot een reizend circus met de naam Shetland Show. Hij reisde met in totaal vijftig pony’s langs Nederlandse steden.


All-inclusive toegangsprijs

In 1972 voerde Ponypark Slagharen als eerste attractiepark de all-in toegangsprijs in. Voorheen moest je voor iedere attractie betalen waardoor er vaak teleurgestelde kinderen waren wanneer het geld op was. Slagharen was een voorbeeld voor andere parken. Vandaag de dag hebben heel veel parken een all-in toegangsprijs. In 1979 kreeg Ponypark Slagharen er een attractie van wereldformaat bij. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven opent de Looping Star. De eerste achtbaan die over de kop ging in Nederland. Daarnaast worden de zweefmolen Apollo en het reuzenrad Big Wheel geopend.

cs_image_url

Start van het vakantiepark

Meneer Bemboom bezat het vermogen om op een nieuwe manier onverwachte dingen bij elkaar te brengen. Hij kocht een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij en bouwde hier 24 vakantiehuisjes. Met Pinksteren in 1963 werd het park geopend, gasten vond het erg bijzonder dat er bij ieder huisje een shetland pony aanwezig was. Het vakantiepark was populair en werd al snel uitgebreid. Er kwamen meer huisjes en in de jaren 60 kwam er een zwembad bij. Rond het zwembad liep een ponybaan waar mensen konden ponyrijden.

Opening van de Wigwam Wereld

In 1993 bestond Ponypark Slagharen 30 jaar en werd de Wigwam Wereld geopend. Bezoekers hadden nu de mogelijkheid tot overnachten in een wigwam net als een indiaan. In 1998 werd de naam gewijzigd van Ponypark Slagharen naar Attractie- & Vakantiepark Slagharen. In 2009 waren de mascottes Randy & Rosie de nieuwe bewoners van Slagharen. Deze broer en zus wasbeer wonen in de molen en zijn meerdere malen per dag te zien in het attractiepark.

cs_image_url

Nieuwe start met Parques Reunidos

Vanaf maart 2012 is Attractie- & Vakantiepark Slagharen niet meer in het bezit van de familie Bemboom. Het park is verkocht aan de Spaanse groep Parques Reunidos. Parques Reunidos is eigenaar van meer dan 60 attractieparken, dierentuinen en waterparken wereldwijd. In 2013 bestond het park 50 jaar en werden er vier nieuwe attracties geopend. In mei 2015 werd het waterpark Aqua Mexicana geopend. Het waterpark heeft een binnen en een buitengebied, 10 glijbanen waarvan 3 extra groot en interactief. In april 2017 werd de nieuwe achtbaan Gold Rush geopend. Deze spectaculaire achtbaan brengt je van 0 naar 95 kilometer per uur in drie lanceringen, waarvan twee vooruit en één achteruit. In 2018 bestaat Attractie- & Vakantiepark Slagharen 55 jaar en werd er een nieuwe entree gebouwd en is de route op de grote parkeerplaats gewijzigd.